Tekercselés

Manapság villamos gépeket javíttatni inkább gazdasági kérdés. A tömegtermelésre szakosodott gépekkel nem lehet felvenni a versenyt, ha valaki a hajdani klasszikus tekercselési munkafolyamatokra gondol. Csak akkor és ott éri meg a tekercselést újból elkészíteni, ahol az egyedi kivitelben készült, vagy olyan, amely már pótolhatatlan, nem létezik hozzá csere alkatrész vagy gyártói támogatás.

Előfordulhat – bár inkább ritkán jellemző – hogy az adott gép meghibásodása következtében történő leállás indokolja a javítás gyorsaságát, mert az álló berendezés nem termel, a pótalkatrész megrendelésének, beszerzésének, leszállításának határideje meg összemérhető a javításéval.

Sok esetben a gépgyártók technológiája sem támogatja a későbbi javításokat: egyszerűen szerelhetetlenné teszik az elkészült gépeket, ragasztott, préselt kötéseket alkalmaznak.

Azért akad néhány olyan terület, mely ezen a téren még versenyképes:

 

nagy zárlati áramú zárlatkorlátozó fojtótekercsek készítése,

nagyfeszültségű hordozható szigetelésvizsgáló transzformátorok javítása,

dielektromos vizsgálókészülék nagyfeszültségű transzformátorának javítása,

kisfeszültségen alkalmazott feszültségkémlelők időszakos felülvizsgálataihoz tervezett és készített vizsgáló berendezések gyártása,

elektromos kéziszerszámok javítása, ha azok felülvizsgálata egyébként is a vállalás tárgyát képezi,

villanymotorok tekercselési adatainak átszámítása, újbóli elkészítése, ha a Megrendelő a gép paraméterein változtatni szeretne bizonyos feltételek betartásával.

Ez utóbbi témára álljon itt egy a géptervezési feladat, mely egy 10 kW névleges teljesítményű aszinkronmotorról szól:

(Kattintás a képre a megnyitáshoz)

A motor adatok számításához szolgáló excell program: