Oktatás

Napjaink legégetőbb problémái közé tartozik a szakemberek utánpótlása.

Ha valaki szakmát szeretne, akkor először megtanulja az iskolapadban elméleti órákon. Ha szerencséje van, még az elméleti oktatás követően, vagy azzal egybekötve részt vehet gyakorlati képzésen is.

Először meg kell érteni a tananyagot, aztán ha érti valaki meg kell tanulni. (Fordítva is szokták, de tapasztalatból tudom, hogy nem az a hatékony módszer.) Ha sikerült a tanulási folyamat, a legnehezebb, hogy azt „aprópénzre” váltsa valaki, tehát jöhet a gyakorlat. Itt szoktak kezdődni a problémák, és kiderül, hogy sokszor az élet teljesen más, mint amit a tankönyvek, jegyzetek írtak.

A következő fokozathoz hosszú út vezet: gyakorolni, gyakorolni, űzni a szakmát, mígnem eljut valaki oda, hogy azt el is tudja a másik embernek úgy mondani, hogy ne tátongjanak a magyarázaton folyamatosan nyitott ajtók, meg kérdőjelek, hanem mindenre egyértelmű választ, és persze rövid és érthető magyarázatot kapjon az, aki hallgatja.

2015-óta volt lehetőségem hosszabb-rövidebb OKJ-s tanfolyamokon oktatóként részt venni.

Vezettem gyakorlati képzést, és tartottam elméleti órákat is. Legfőbb partnerem ezen a téren a Képzőcentrum Kft.  de máshol is tartottam tanfolyamokat, végeztem elméleti és gyakorlati oktatást, illetve vizsgáztatást is.

Legfőbb területem a Villanyszerelő képzés, vizsgáztatás mind elméleti, mind gyakorlati oldalról.

Ezen kívül Villamos alállomás kezelő (hajdani Villamosmű kezelő I. II.) és Villamos hálózat kezelő tanfolyamokat is tartottam, végezetem a hozzájuk kapcsolódó elméleti és gyakorlati képzést, illetve a jelöltek gyakorlati és elméleti vizsgáztatását.

Részt vettem vizsgaelnöki megbízásban az Érintésvédelmi felülvizsgálók 40/2017. (XII. 4.) NGM rendeletben előírt kötelező továbbképzéséhez kapcsolódóan.

Sok tanítványom volt (és van), és nagyon jó érzés, amikor egy építési területen összefutok valakivel, és Ő rám köszön. Minden tanítványomnak rendelkezésére állok a tanfolyam alatt, vagy azt követően is. Első alkalommal megadom minden elérhetőségem, és bíztatom őket, ha kérdésük van, keressenek bátran. Én nem az vagyok, aki minden tanfolyamra új e-mail címet regisztrál, és a telefonszáma kiadását is megtiltja a képzőhely felé. Szerencsére csak jó tapasztalataim vannak ezen a téren.

Az oktatás számomra az a terület ahol bár elsősorban az a lényeg, hogy aki a padban ül, vagy a műhelyben áll, az ténylegesen megtanulja a szakmát – mert végül is azért fizetett – hanem bár mennyire is furcsa, de a képző, az oktató is tanul folyamatosan, akár a feltett kérdésekből, akár azokból a helyzetekből, amely csak órán, vagy a tanműhelyben fordulnak elő. Minden tanuló más, mindenki a maga nemében teljesen egyedül álló, és olyan, mint egy zár: csak egy fajta kulccsal nyílik ki az az ajtó, amin bemegy a tudás! Ha ezt sikerül megtalálni, mindenki eléri a célját.

Ha Ön képzőhely vezetője, vagy olyan cégnél dolgozik, ahol szakoktatói tevékenységre van szükség bármelyik általam végzett területen, keressen meg bátran.